Daron Acemoğlu ne diyor?

Nobel İktisat Ödülü’nü kazanan Prof. Daron Acemoğlu sade iktisat sahasında değil, ‘tarih felsefesi’ alanında da bu büyük ödülü çoktandır hak etmiş bir bilim insanıdır.

Başka örneklerinde olduğu gibi, bu ödül de Acemoğlu ile birlikte Simon Johnson ve James A. Robinson’a verildi. Çünkü ödül kazandıran eserlerde bu üç imza var.

Kendisini yürekten kutluyorum.

Aşağıda Acemoğlu’nun görüşlerinden küçük bir seçki sunacağım. Öncelikle şunu belirteyim ki, bu ödülü getiren asıl faktör, Acemoğlu’nun “kurumlar” sorununu esas alan kitap ve çalışmalarıdır.

Acemoğlu’nun hem çağımızdaki politika modelleriyle, hem iktisat tarihindeki bulgularla geliştirdiği ‘felsefe’yi şöyle özetleyebilirim: Kurumlar açık ve kapsayıcı (inclusive) ise bireylerin yetenekleri harekete geçiyor, yenilikler ortaya çıkıyor, ülke gelişiyor. Böyle değil de kurumlar kaynakları tekeline alıyor. Buna “extractive” diyor, yani kaynakları toplumdan ‘çekip alan’, kendinde, hizmetkarlarında toplayan otoriteler… Bireyleri, farklı görüş ve teşebbüsleri pasifleştiren bu hantal otorite gelişmeyi engelliyor.

Kurumlar? Devlet, resmi kurumlar, partiler, üniversiteler, şirketler…

EN ÖNEMLİ KİTAPLARI

Daron Acemoğlu bu teorisini, James Robinson’la birlikte yazdığı “Ulusların Düşüşü” adlı kitabında tarihe ve günümüzün otoriter rejimlerine uyguladı. Bireysel girişimin ortaya çıkmasına ve kaynak kullanmasına açık olan, yenilikleri bastırmayan ülkelerde ekonomi gelişti. Bu nitelikte olmayan ülkeler gelişmedi.

Çin, Rus, Bizans, eski Orta Doğu imparatorlukları ve Osmanlı böyleydi.

Avrupa’da matbaa harflerini sıradan bir demir döküm ustası yapmış, piyasa hemen geliştirmişti. Bizde fetva ve fermanla kurulmuştu, sahip çıkacak çapta bir ‘kitap piyasası’ da yoktu…

Acemoğlu yine Robinson’la yazdığı “Dar Koridor” adlı büyük eserinde; açık-özgür toplum dinamizmiyle, otoriter rejimlerle mukayese eder. Yüksek gelişmişlik seviyesi “dar bir koridor”du. Ancak “kapsayıcı” kurumlarla mümkün oluyordu.

Otoriter rejimler bir noktaya kadar gelişme sağlayabiliyor ama bilgi, beceri, yenilikçilik ve toplumsal dinamizm önem kazandıkça duraklıyorlardı. “Ufuktaki Tehlike” başlığı altında tek adam rejimlerinin “kurumların yetersiz kalmasına” sebep olarak gelişme performansını düşürdüklerini anlatırlar.

Acemoğlu’nun son kitabı, Simon Johnson ile yazdığı “İktidar ve Teknoloji, Bin yıllık mücadele” adını taşıyor. Bu üç eseri okurlarıma tavsiye ederim. (Doğan Kitap)

TÜRKİYE HAKKINDA

Acemoğlu hemen bütün acıkmalarında, Türkiye’nin 2001-2008 arasındaki büyümesini över çünkü verimlilik artışına dayalı bir büyümeydi. Sonrasını eleştirir, hatta endişelidir. Çünkü verimlilik artmamış, büyüme tüketimle ve rantla körüklenmişti.

Merkez Bankasına baskıları ve bürokraside “bizden” atamaları sürekli eleştirmişti.

7 yıl önce Koç Üniversitesi’nin Rahmi Koç Bilim Madalyası töreninde şöyle diyordu:

“2007’den beri Türkiye’deki verimlilikte artış yok. Onun yerine talep tarafından gelen bir büyüme var. Krediyle tüketim artıyor. Riskler de var. Büyümeyi bu şekilde üretkenliği arttırmadan devam ettiremeyiz. Bu büyük bir büyüme yavaşlamasına sebep olabilir… : Kutuplaşan ülkelerde belirsizlik oluyor. Kutuplaşan ülkelerde bir grup başka bir grubu bastırmaya çalışıyor. İş adamları ve yabancı sermaye korkuyor. Bunların hiçbiri ne ülkenin sosyal gelişmesine ne de ekonomik gelişmesine iyi gelen şeyler değil.

Tüketimli büyüme, yargı bağımsızlığı, kurumların zayıflaması, Batı’dan uzaklaşma… Büyüme sağlıklı olmadığı için ekonominin yavaşlama riski çok yüksek… Bir-iki yıl içinde kriz olabilir.” (24 Kasım 2016)

Acemoğlu, 2020’de kendisiyle yaptığım mülakatta “son 13 yılda, Türkiye ekonomisi büyüdü, ancak verimlilik artışı oranı sıfır veya negatif oldu” diyor, tüketim ve rantla büyümeyi ve kurumların siyasallaştırılmasını eleştiriyordu. (6 Ocak 2020)

Keşke iktidar Acemoğlu’nun ve diğer gerçek iktisatçıların 2012-13’lerde başlayan eleştirilerine kulak verseydi değil mi? Bugün kişi başı 25 bin dolara çıkabilirdik, yazık oldu kayıp yıllara.

Düşünmeliler; zamanında bu uyarılara kulak asmalarını engelleyen neydi?

YORUMLAR (211)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
211 Yorum
  • Power / 16 Ekim 2024 20:00

    Yahudiler, eleştirel görüşleri her yerde engellemeye çalışıyor; kemalistler de yazarları mesaj yağmuruna tutarak aynı şekilde engellemeye çalışıyor; zihniyetleri çok benzer.Güç ve para belirleyicidir.Sosyal demokratların zamanla kapitalistleşmesi gibi muhafazakarlar da zamanla yeşilkemalistleşerek, en üst değerleri para haline gelmiştir.

    Yanıtla (9) (13)
  • karar okuru / 16 Ekim 2024 20:32

    Ağlama duvarında zırlayan Genelkurmay başkanı benzeri şeyler iyi ki geçmişte kaldı.

    Yanıtla (6) (12)
  • karar okuru / 16 Ekim 2024 22:23

    Bir de popüler yazarların yorumlarını ağlama duvarına çeviren, netgil misali tirikopisin askeri, liboş troller var :)

    Yanıtla (4) (9)
  • Power / 17 Ekim 2024 01:58

    Hakaret, şerefi defoluların huyudur ve genelde genetiktir.

    Yanıtla (5) (1)
  • karar okuru / 17 Ekim 2024 14:04

    Hakaretten korkma, teşhisten kork :)

    Yanıtla (1) (3)
  • Power / 17 Ekim 2024 16:19

    Teşhisimiz hâla primat olduğun yönünde, evrimini tamamla da insanlaş biran önce, kemalist solumsu canlı.

    Yanıtla (2) (1)
  • Karar Okuyucusu / 16 Ekim 2024 23:54

    22 yıllık iktidar gelinen noktada ülkeyi en az 20 yıl geriye götürdü. Gelişmiş ülkeler hatta gelişmeye aday diğer ülkeler ile aramızdaki makas ciddi bir şekilde açıldı. Sebebi neydi biliyor musunuz? Ahlaki yozlaşma... Sırf rant ve yolsuzluk yapabilmek için şefafflıktan uzaklaşıldı akabinde doğal olarak Eğitim ve Hukuk çöktü.Sebep olanlar çözemez onun için en az 4 yılımız daha kayıp yıl olmaya devam edecek. Ondan sonrası meçhul...

    Yanıtla (5) (0)
  • Kim sorumlu / 16 Ekim 2024 22:36

    CHP de tek adam yönetimi K.oglu ile 20 yıl sürdü.Degusimden uzak ve kendi icerisinde alternatiflerini temizleyen yönetim çöktü.Parti lideri liderlik yarışı yerine kalanların bu olsun demesiyle olamayacağını İmamoğlu ve Mansur un prim alması gösteriyor.Boylece ülke 20 yıl aynı muhalefet lideri ile değişimi başaramadı.Ulke kaybetti akp de bundan iyi prim yaptı.

    Yanıtla (2) (5)
  • Ali Rıza /1 / 16 Ekim 2024 00:25

    Taha bey; bu anlatılanlar masa başında oturarak düşünülen ve önerilen görüşler, bana göre de boş görüşler. Devleti yönetenlerin bir hedefi olmalıdır, nedir bunlar?. 1/ Kırsal kalkınma köylerin imarı, B2 arazilerinin topraksız köylüye kiralanması. Meraların islahı, köylüye ahır kümes yapılması.2/ Belediyelerin , belediye evleri yapıp, cüzi kira ile evsizlere vermesi.3/ Diyanetin altın varaklı cami yerine hastane yapıp dargelirliye cüzi ücretle hizmet vermesi4/ Emeklilik yaşının 65 olması 5/

    Yanıtla (19) (14)
  • Yorumsuz / 16 Ekim 2024 00:35

    Hukuk olmadan bunların hepsi boş. Çünkü hukuk mekanizması işlemediği için bu dediklerin dar çerçevede peşkeş çekiliyor. Yoksa sistemde bunların hepsi var. Uygulayıcılar ve kötü niyetliler sıkıntılı.

    Yanıtla (31) (0)
  • Saha / 16 Ekim 2024 01:20

    degisik ulkelerin gelismesine uygulanarak test edilmis teoriler. Bilim sizin inancinizin aksine masa basinda ahkam kesmez, sahada uygular, sonuclarini gorur ve gelistirir. Bilimsel zihniyetin gelismedigi Turkiye' de sistematik ve olculebilir (dolayisiyla surekli gelistirilerek uygulamayi/hayati iyilestirebilir) bilgi uretilemez. Sonuc: az gelismis beyinler, az gelismis yonetim, az gelismis fukara ulke...

    Yanıtla (27) (1)
  • Hikaye / 16 Ekim 2024 10:40

    Kısaca her alanda çapsızlık diyelim.

    Yanıtla (10) (0)
  • Dede Korkut / 16 Ekim 2024 11:18

    Ali Rıza Bey, Daron Acemoğlu'nun DAR KORİDOR kitabını okursan bu yazdıklarının cevaplarını orada bulursun.
    "Neler, Nasıl yapılmalıdır?" sorusunun cevapları orada. Tavsiye ederim okuyunuz.

    Yanıtla (9) (0)
  • Ali Rıza / 11:18’e / 16 Ekim 2024 21:03

    Öneriniz için teşekkür ediyorum, geç kaldık geri kaldık, hala birbirimizle dalaşıyoruz, ülkenin yapılması gereken o kadar acil sorunu var iken devleti yönetmekle görevli olanlar bunları neden göremiyorlar ben bunu anlamış değilim.!!.

    Yanıtla (6) (0)
  • Hakkı Söyler / 16 Ekim 2024 20:20

    Mehmet Şimşek dönemi de bitiyor. Kemal Dervişoğlu gibi yeni bir maliye ve ekonomi bakan adayımız var. Hem Nobel ödüllü
    Daron Acemoğlu hayırlı olsun. Tebrikler

    Yanıtla (0) (5)
  • Alp Demir / 16 Ekim 2024 19:57

    ISO standartları ilk ortaya çıkıp, AB ülkeleri Türkiye'den mal alırken ISO şartı koşmaya başlayınca, bütün ihracat yapan şirketlerde bir ISO alma koşuşturması yaşandı. Büyük çoğunluğu para ile satın alındı ve denetime gelenlerin çoğu rüşvet ile savuşturuldu. Bizim her tarafımız hiledir. ISO'ya uymayanların en başında da patronlar vardır. Çalışanlar uyacaklar mı uymayacaklar mı şaşırmışlardı. Tabi sonunda patronların dediği oldu ve uyulmadı. Sadece mış gibi yapıldı. Hala da öyledir.

    Yanıtla (3) (0)
  • Cut / 16 Ekim 2024 19:51

    Acemoglunun bireysel girisime onem veriyor.Peki girisimcilikvkahramani kim Gates mi ,Musk mi Jobs mu..Benimki Kofteci Yusuf...Cunku arkadinda dayisi yok ,Perde arkasinda sirketlerinin asil sahibi yok...Acemoglu gelsin Yusuf un bileginden tutsun havaya kaldirsin..o zaman belki saygiyi hak edrr.

    Yanıtla (2) (4)
  • Cut / 16 Ekim 2024 19:44

    Acemoglu bireyin girsimciligine yaraticiligina muhtaciz bu yuzden kurumlar in orgutlenmeleri bu yonleri korletnemeli gelistirmeli diyor..Guzel peki..Kofteci Yusuf a ne oldu..Yabanci Ortak istemedi,birsaya acilmadi,kendi cabalariyla 2 milyar dolara ulasti sonra..birileri hop dedi..Bizim Baykar bakalim nereye kadar gidebilecek..Bir ton sirket ve girisimcinin basina geleni gorfuktan sonra...Bize Free Marketten soz etmesin Acemoglu...cunku yalan..Anca Devlet korumasi ile yol alinabiliyor..Cin deki g

    Yanıtla (2) (4)
  • dfg / 16 Ekim 2024 09:21

    yeni ımf komiseriniz hazır hayırlı olsun....Chp hemen parti programını " Nobel Ödüllü " Daron beye göre tanzim etmelidir ki iktidar yolu tamamen açılsın... Osmanlı da matbaa daha önce hür teşebbüs safarad yahudileri tarafından kurulmuş fakat kitap satamadığından batmıştır..devlet sonradan matbaa açmak zorunda kalmıştır. bazı tarihçılerin iddiası budur... Daron bey Amerikanınn sömürgelerine uygulaması için çok güzel bir yüzü yenilenmiş Takviyeli nobelini almıştır.rehberiniz bu yoldur.......

    Yanıtla (10) (45)
  • Turgay / 16 Ekim 2024 11:31

    Okura: Anlaşılan sizin yolunuz da "nas var nas" yolu ama sonu hazin bitti kardeş.

    Yanıtla (29) (1)
  • Doğan Alioğlu / 16 Ekim 2024 12:24

    'dfg'ye: Daron Acemoğlu'nun düşüncelerinden birini kendi fikrinle çürütebilir misin? Fikre fikirle karşılık vermek yerine bildik karalama usulleri! İşte bu tam bir yandaşlık, cehalet ve yobazlık eseri.

    Yanıtla (31) (5)
  • Cut / 16 Ekim 2024 13:34

    Dogan bey Acemoglunun en begendiginiz gorusu nedir ..Siz soyleyin biz fikir veyan edelim Ven Yazar in alintiladiklarina elestiri getiriyorum ancak cikmiyor..

    Yanıtla (1) (8)
  • Cut / 16 Ekim 2024 13:51

    Acemoglu ulkelerin vatandaslarina nasil nefes aldirabileceginin teorilerini yapiyor iyi guzel..Yalniz hem vatandaslar girtlaga kadar borclu...Bu borcun sebebi nedir..2008 kruzinin dusunmek icin bir firsat oldugunu soyluyor..ki oturup dusunecek peki..2008 den bu yana borclari 10 a katlanan birey ve devlet mi..Yoksa karlari ve varliklari 10 a katlanan bir avuc 8nsan mi..devletler birilerinin cebini doldurmak icin devamli para basiyor..Acemoglu aciyi hafifletnek icin palyatuf teoriler uretiyor..

    Yanıtla (2) (10)
  • Seddar / 16 Ekim 2024 16:46

    Üretimde verimliliği artırmak, yüksek teknoloji ürün üretmenin neresi playatif

    Yanıtla (6) (0)
  • Mehmet Dursun / 16 Ekim 2024 19:04

    Eleştiri diye yazdıklarınız konu[lar] hakkında olmaktan ziyade isimler hakkında dedikodular yer verir olduklarından dır ki size yer ve değer verilMEmesini kısıtlama diye nitelemek yanlış olur; doğrusu o dur ki, bir kirlenme kaynağına yayılma imkânı daraltılmış olmak ile iyidir, yeridir.

    Yanıtla (0) (0)
  • Cut / 16 Ekim 2024 19:31

    Dunyada sorun uretimle degil bolusumle ilgili de ondan..1 kaynaklarin bolusumu adil degil,birileri ulkelerin kaynaklarina cokmus..2 . Gelirlerin bolusumu adil degil..bir avuc insanin elinde toplaniyor...Acemoglu bunlara deginmiyor degil..Ama Kurumlar derken asil kastettigi devletler..ki buyuk haksizlik..Devletlerin cogu da borc bataginda..Birileri Global Sosyalizmden filan soz ediyor insanlara bureylere duzenli odeme yaoilsin diyor Acemoglu da geliri bilnem kac dolarin altindakilere yapilsin di

    Yanıtla (1) (1)
  • karar okuru / 17 Ekim 2024 10:04

    Bölüşüm adil olmazsa hiç kimse üretim için inisiyatif almaz. Tavuk-yumurta meselesi. Yedi Samuray ya da Muhteşem Yedili (Yedi Silahşörler) filmlerini izleyin.

    Yanıtla (1) (0)
  • Abdullah / 16 Ekim 2024 13:35

    Kitap satamadığı için batmış, Allah'ta seni güldürsün! Bunları kim anlatır da inanırsınız?

    Yanıtla (6) (0)
  • Kahveci / 16 Ekim 2024 14:11

    Mehmet Şimşek i getirince sorun yok ama Kemal Derviş yada Acemoğlunu getirince sorun gören ikiyüzlülük!

    Yanıtla (11) (0)
  • Çap meselesi / 16 Ekim 2024 14:32

    Tuzu kuru,haram saltanatı zamanında küpünü doldurmuş bir rantiyeci görüşü.Bellekte olan sadece chp,dış güçler vs..3 kelime hazineli ,3terklerin çapı bu.

    Yanıtla (12) (0)
  • Seddar / 16 Ekim 2024 16:44

    Sayın acemoğlundan bir satır okumadığınız o kadar belli ki bilgi sahibi olmadan herşeyi bildiğini hatta hakikati bulduğunuzu düşünmeniz , bu zihniyet egemen iken 1 değil 10 Acemoğlu olsa gene adam olmayız

    Yanıtla (4) (0)
  • Cut / 16 Ekim 2024 19:36

    Acemoglu kimseyi Adam edemez..Hegamonlar kendi karlarindan feragat edrcekler mi etmeyecekler mi nevxu bu..Yoksa devletlerin bunlara birclarini yine vatandaslar mi yuklenecek..Hem ee nasil biliyormusun..plana gore vatandaslarin mallarina cokerek...Al sana sosyalizm iste..

    Yanıtla (1) (2)
  • Ratio / 16 Ekim 2024 18:55

    Adam bizim yerli millinin savunduğu ve uyguladığı siyaset ekonomi sosyal uygulamaların tersini teorileştirdiği için nobel aldı. Türkiye içindekilere hayatı zehir zıkkım eder ama burayı iyi tahlil ederseniz nobel alacak verilere ulaşabilirsiniz. Dünyanın bütün hatalı ekonomi siyasi sosyal uygulamalarının hepsi var. Atatürkten Tayyibe kadar.

    Yanıtla (0) (0)
  • Vatandaş / 16 Ekim 2024 18:24

    Tüketim ve rant, her alanda yandaş yarattı. Kurum kültürü yerine itaat kültürü yaratıldı. Bu durum inanç sömürüsüyle desteklendi. Ramazanda iftar yemeği ile fakir doyurma işi, her gün fakirleri doyuran kent lokantalarına ihtiyaç duyulur hale geldik. Toplum ne verirsen doymayan ve ne verirsen yetmeyen diye iki kesimli hale geldi. Milletimiz bunu hak etmiyor. Osmanlı devletinin yıkılışını gerçeklere dayalı şekilde dizi çekselerdi , günümüze ışık tutardı.

    Yanıtla (0) (0)
  • Karar Okuru / 16 Ekim 2024 12:38

    Allah'ın ilk emri "oku". Yani doğayı, evreni, tabiatı, insanı oku. Oku demek bilim yap, anla demek. Ama biz (Müslümanlar) buna muhalefet ediyoruz. Sonra da kendimize müslüman diyoruz. Yahu bu ne çelişki değil mi?

    Yanıtla (16) (1)
  • Kim engelliyor / 16 Ekim 2024 14:53

    Okumanı engelleyen kim. Mesela zekatı oku. İyice anla ve tavsiye et. Ülkede zekat ibadeti yerine getilse çok ekonomik problem hallolur. Nobel ödülü alanlar Taha Akyol proflar iri iri laflarının yanına mütavazi de olsa zekatı da koysalar kıyamet mi kopar. Ben şimdiye kadar hiçbir iktisatçının zekattan bahsettiğini duymadım. Neden madem amaç ekonomi. Zekatın ekonominin düzelmesinde payı çok mu az. Taha Bey sosyolog. Zekatın sosyal barışı sağlamada en etkili yol olduğunu bilmemesi düşünülemez.

    Yanıtla (2) (20)
  • karar okuru / 16 Ekim 2024 15:45

    Yandaş müteahhitler hakkıyla vergi verse devlet daha bir devlet olur, Türkiye'de çok daha az kimsenin zekata ihtiyacı olur. Elbette imanı ve imkanı olan yine zekat verir ama yoksul daha az yoksul olur.

    Yanıtla (9) (0)
  • Dokuzuncu köy / 16 Ekim 2024 17:10

    Başkasına oku diyen arkadaş sende hiç bir şey okumadığın belli zaten Sayın Taha Akyol sosyolog değil Hukukçu bari bunu bil

    Yanıtla (1) (0)
  • İlhan / 16 Ekim 2024 17:52

    Zekat meselesini sen önce bir İslam devletlerinde incele sonra akıl ver. Sapla samanı karıştırmışsın daha ilk halifeler döneminde değişen bir uygulamayı sanki gizli bir hazine bulmuşsun gibi aşağılayıcı bir üslupla pazarlaman ne kadar toy olduğunu gösteriyor. Seni kim engelliyor ki kulaktan duyma bilgilerle ahkam kesiyorsun. Oku kardeşim güzel olur.

    Yanıtla (1) (0)
  • Rahim Öztürk / 16 Ekim 2024 18:32

    Zekat olayının tavsiye edilmesi yaygınlaştırılması çok iyi bir şey ama hiç bir gelişmiş memlekette zekat olayı yok hal böyleyken az çok zekat bilen ülkeler garip fakir geri kalmış ,zekattan bihaber olan batı ülkeleri gelişmiş ve zengin kısacası zekat olayı tek formül değil.

    Yanıtla (0) (0)
  • Vatandaş / 17 Ekim 2024 02:07

    Yıllarca süren enflasyon milleti o hale getirdi ki. dinen yükümlü olmadığı halde , mülk satarak veya sözde haram olmasın diyerek, yakınlarına kredi çektirerek paralı ibadetleri yapanlar çoğaldı. Zekat yükümlüleri azaldı. Alması gerekenler çoğaldı. Devletin yanında belediyeler devreye girdi. Ekonomi düzelmeden hiçbir şey düzelmez.

    Yanıtla (0) (0)
  • Erhan / 16 Ekim 2024 16:29

    İkra,bismi rabbikellezi halak. Yaradan Rabbinin adı ile oku. Okumaktan mana Rabbini anmak, onun ismiyle gelişmek. Avrupa gibi materyalist ol demek değil.

    Yanıtla (1) (16)
  • Matrakçı... / 16 Ekim 2024 17:12

    Oku..İlk emir değildir.Önce dinlemen lazım.. Bu ilk emir..Dinlemeden kimse Okuyamaz çünkü .

    Yanıtla (0) (0)
  • Tüken / 16 Ekim 2024 16:49

    Tüketimli büyüme; Dünde bir ekonomist demişti, üretim değil tüketim malları ithalatı yükseliyor. Lüks tüketim. Herkes memnun gibi. Çünkü sermayeye laf edilemez. Çok beslemesi var. Edinde görek. Yok yeşilmiş de. Sermayenin yeşilimi olur. Aynı lüküslük, aynı mal. biri yeşil, öbürü kırmızı yok pembiş. Lafuguzaf.

    Yanıtla (0) (0)
  • hüzünlü / 16 Ekim 2024 14:16

    Hocam malesef çevremdeki pek çok kişi Nobel organizasyonunun Yahudilerin tekelinde olduğuna ve yalnızca onların hoşlarına giden şeyleri söyleyenlere verildiğine inanıyor. Yanlış anlamayın, bu inançları herhangi bir bilgi veya belgeye de dayanmıyor. Tamamen önsezi diyelim veya cehaletin dayanılmaz hafifliği...

    Yanıtla (2) (3)
  • natali / 16 Ekim 2024 16:38

    nobeli isvec ve norvec veriyor bunların yahudilerle ne ilgisi var?
    birilerini düşman ilan etmeden yaşayamayan zihniyet tam bir ortacağ zihniyeti

    Yanıtla (5) (0)
  • Evrensel Karar / 16 Ekim 2024 16:35

    İnsan denen canlıyı iki noktada sorgulamak gerekiyor. Eylem ve söylem. Eylem ve söylem tutarlıysa insanlaşmış ve ahlaklı diyoruz. Eylem ve söylem tutarlı değilse animal ve ahlaksız diyoruz. Kutsal kitaplar bunu münafık, ikiyüzlü, çıkarcı, hayvandan aşağılık olarak ifade ederler. İman-amel, söz-davranış, eylem-söylem tutarlıysa insanlaşmış, değilse insan görünümlü canlıdır. Bu canlının %70 ve üzeri insan doğar ama insanlaşamaz.

    Yanıtla (2) (0)
  • hüseyin adıyaman / 16 Ekim 2024 16:23

    değerli taha bey devlet ve millet olarak en büyük sorunumuz her şeye kalıplaşmış klikler klişeler ve çoğu hamaset yüzeyselliğiyle baktığımız için gerçekleri saptayamama sorunudur.işte bunun için aslında bizim daron acemoğlumuz ali babacan bu ülke için dünya çapında bir değer üstelik hikayesi de olduğu halde memlekette yüzde ile bile ölçülmeyecek bir teveccüh görüyor.yazık bize çok yazık saygılar.

    Yanıtla (6) (0)
  • Özgür Yorum / 16 Ekim 2024 12:30

    Taasup
    Kendi şeytanını melek gören zihniyete bir şey anlatmak mümkün değildir.
    Taasup böyle bela bir hastalık.
    İkincisi, Sayın Acemoğlu burada olsaydı muhtemelen KHK lı olur, terörden yargılanır, hapse atılır, statüko tarafından linç edilirdi. Konforunu bozmak istemeyen sözde yazar çizer kesimi de, dilinin ucuyla ADALET demeye çalışırdı.
    Şu ülke de onbinlerce dreyfus varken bir tane EMİLE ZOLA çıkmadı ya yanarım ona yanarım. Daron Acemoğlu nu tebrik ediyorum.

    Yanıtla (29) (2)
  • Hak / 16 Ekim 2024 15:00

    Hakka ve haklıya sahip çıkmalı çıkılmalıdır. O dediğin tehlike insanın içini acıtıyor. Yani bit kişi hakkı savunursam başıma söyle şöyle olaylar gelir diye korkuyorsa ne çare üretilebilir ki. İş zaten başlangıçta tefessüh etmiş. Haksızlığın olduğu ve haklının konuşturulmadığı hakkın öksüz kaldığı bir ortam bir ülkenin başına gelebilecek en kötü şeydir. Çünkü çıkmaz sokağa girilmiş bataklığa saplanılmıştır. Kurtaracak olanlar zaten baştan bağlanmışsa bir de. Oturup ağladan da faydası yok.

    Yanıtla (4) (0)
  • Çap meselesi / 16 Ekim 2024 14:30

    Daron ne diyor?Üretmeden, tüketerek hem de aşırı verimsizlikle duvara toslarsınız.Yıllardır bir çok kişi söylüyor ,yorumlarda biz de bu fikirlere destek veriyoruz.Sonuç...Sokakta eline 5 lira versen nasıl harcayacağını beceremeyen kişilerin yönettiği bir ekonomi 5 paralık oldu.Yani kısaca çap meselesi.

    Yanıtla (8) (0)
  • Yaşat inan / 16 Ekim 2024 13:55

    Taha bey.
    Sizi, Karar TV'tiyi intetnetten dinliyorum ama ses düzeni
    Çok bozuk. Sizi zor duyuyorum.
    Karar tv nin bütün programlarının sesleri
    Çok az.
    Lütfen Karar yönetimşne duyurun.
    Sizin işiniz değil ama.
    Lütfen kusura bakmayın.
    Teşekkür ederim

    Yanıtla (0) (0)
  • orka / 16 Ekim 2024 13:42

    memleketimiz ihale mafyasının yönetimindedir...ihale mafyası cukkasına bakar....güler geçer böyle raporlara, yazılara, ödüllere...onu hukuk sopası ile terbiye etmek mümkün olurdu. o sopanın ağacı da bu memlekette yetişmez...

    Yanıtla (5) (0)
  • Murat E. / 16 Ekim 2024 13:04

    Sn Acemoğlu, Batı sömürgeciliği ve Emperyalizmin “kurumsallaşma” potansiyelini yok ettiğini açıktan söylemiyor. Sömürülen ülkelerde sanayileşme engelleniyor, tarım-hayvancılık çökertiliyor, eğitimli nüfusu kendine alıyor, gerici siyasetleri destekliyor vb, demiyor. O, düzenli piyasa ekonomisi ve Kurumlar refahı sağlar diyor Ama, Demokratik Devlet değiliz, Anayasa rafta, Hukukun Üstünlüğü yok, Bütçe Hakkı ve Sayıştay yok! Acemoğlu iyi söyler ama, önce Tek adam rejimi gitmeli ve Demokrasi gelmeli.

    Yanıtla (3) (0)
  • Hasan / 16 Ekim 2024 12:50

    Orta iki terkim,kitap okuyorum ama Sayın Acemoğlu'nun kitaplarını sanırım okuyamam.Ancak ülkemden bir kişinin Nobel ödülü alması bizi sevindirir.

    Yanıtla (10) (1)
  • Bay Kamil / 16 Ekim 2024 12:48

    "Daron Acemoğlu ve arkadaşları [...] uzun vadeli konuları anlayabilmek için iktisadın yanında siyaset, kültür, güç ilişkileri, coğrafyayı hep birlikte düşünmek gerektiğini iktisatçılara bileklerinin hakkıyla kabul ettirdiler."
    Prof. Şevket Pamuk

    Yanıtla (10) (0)
  • YAVUZ KARAHAN / 16 Ekim 2024 11:51

    Değerli Acemoğlu'nun gündeme gelen "kurumlar" konusuna, ben bir kamu görevlisi olarak, 55 yıl önce, "kişiler" ifadesiyle kafamı takmıştım. 1920-30larda statükocu İsmet İnönü'nün kamu kurumlarında "testiyi kıran da bir, suyu getiren de bir" düzeni halen devam ediyor. Başarıya göre ödüllendirme veya cezalandırma gerekir!

    Yanıtla (4) (12)
  • karar okuru / 16 Ekim 2024 12:23

    1920'ler 30'lar devrim yıllarıydı. İsmet İnönü büyük kısmında başbakandı. Nasıl oluyor da devrim yıllarının başbakanı statükocu oluyor? İzaha muhtaç bir iddia.

    Yanıtla (11) (2)
  • Fethullah / 16 Ekim 2024 11:39

    Sayın yazar,Türkiye 1923'ten beri üç defa Nobel ödülü almış ve ne tesadüf ki üçü de AKP iktidarında..

    Yanıtla (3) (16)
  • karar okuru / 16 Ekim 2024 11:49

    Bunlardan birisine akp iktidarı demediği kalmadığı için yurt dışına kaçmak zorunda kaldı. Her türlü kötülük bu iktidar zamanında gelmiştir ülkemize.

    Yanıtla (19) (3)
  • Okur / 16 Ekim 2024 11:54

    Vallaha helal, nasıl da AKP’ye yüklediniz bu başarıyı da ????

    Yahu 3 Nobel ödülünden ikisi Türkiye’de yaşamıyordu.

    Yanıtla (18) (1)
  • Okur / 16 Ekim 2024 12:19

    Bu ülkede yaşamıyorlardı Evet ama bu ülkenin insanlarıydı bunu da bilmek var Keşke başarıları gölgeyemezsek

    Yanıtla (1) (2)
  • Kahveci / 16 Ekim 2024 14:15

    Nobel almış insanların yaşları itibariyle yetiştiği rejim, toplumsal ortam, aldıkları eğitime söylemediğiniz kalmıyor ama ödül aldıkları dönemin iktidarına prim mi çıkarıyorsunuz? Yazık tır yahu.

    Yanıtla (5) (0)
  • Turgay / 16 Ekim 2024 17:25

    AKP li milli eğitim bakanlarının tedrisatlarından da geçmemişlerdi.

    Yanıtla (0) (0)
  • Özgür Yorum / 16 Ekim 2024 12:21

    Bunu bile, kendinden bilecek kadar akıl tutulması. Yıllarca düşünsem aklıma gelmezdi.

    Yanıtla (11) (1)
  • Kaan / 16 Ekim 2024 00:21

    Dar koridor kitabında kemalizm eleştirisi de var.

    Yanıtla (4) (3)
  • fikri hür / 16 Ekim 2024 02:45

    Tabii ki... Anahtar kelime: Kapsayıcılık. Dünya görüşüm Atatürk'ünküne çok yakın ama ülkeyi modernleştirme yöntemini ben de eleştiririm. O da bir insandı ve kusursuz değildi. Maalesef, "Kemalizm" de kapsayıcılıktaki yetersizliğinden dolayı, ülkedeki insan kaynağını en iyi seviyede kullanarak ülkeyi hakikaten muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarabilecek bir devlet yapısının kurulmasını sağlayamadı. 28 Şubat uygulamaları bunun en yakın ve dramatik tezahürlerinden biridir.

    Yanıtla (21) (9)
  • Karar okuru / 16 Ekim 2024 10:14

    Adamlar 5 senede bir yıkıntıdan bağımsız bir devlet kurdu, medeniyet için çaba sarf etti, bir sürü sanayi, eğitim hamlesi yaptı daha ne yapsınlar. Muassır medeniyet seviyesi “armut piş ağzıma düş” ile olmuyor. Bu gün o düşüncenin tam zıddı iktidarda, sonuç da ortada. Söylenecek şey şu ki kuyu dipinden sulanmalı dökme su ile olmuyor.

    Yanıtla (21) (3)
  • Karar okuru / 16 Ekim 2024 10:38

    Atatürk’e haksızlık etmemek gerek, adamlar yapabildiklerini yapmış toplumun durumunu da görüp, gençliğe hitabe ile de uyarmış! Bu gün ki şartlar tam da orada tarif ediliyor. Bütün hayatımız boyunca yapamadığımız, beceremediğimiz, altından kalkamadığımız işler için geçmişi, ailemizi suçlayarak yaşayıp, kendimizi kandırmaya ne kadar devam edebiliriz.

    Yanıtla (25) (2)
  • Okur / 16 Ekim 2024 11:10

    Etem (Karar okuru) , yine ideoloji propogandasına başlamış; en masum eleştirel düşünceye bile tahammulleri yok.Faşizm, söyleme ve söyletme mecburiyetidir, fikir hür insan istemez.

    Yanıtla (2) (7)
  • kararlı / 16 Ekim 2024 11:21

    Ağacı dibinden sulamadılar, baltalarla giriştiler ama hâla olamadı diye ağacı suçlayan tuhaf insanlar var.Egemenligi ele geçiren tek adamlar, ben herşeyden anlarım dediği için yüzyıldır bataklıkta bu ülke.Medeniyet uzmanı, Dil- tarih uzmanı, ekonomi uzmanı vs geçinenleri , herşeyi ellerine yüzlerine bulaştırdılar ve mahvettiler.

    Yanıtla (4) (2)
  • Dede Korkut / 16 Ekim 2024 11:23

    Atatürk'ün "ben öldükten sonra KEMALİST OLUN!..." diye bir sözü ne niyeti de olmadı. Sonradan türemiş dar kafaların, toplumun sırtından siyasi yol ile menaat sıkleti yaratmak niyeti üzerinden çıktı bu KEMALİZM.
    Atatürk; "benim söylediklerim ve yaptıklarımın yetersiz kaldığı yerde bilime sarılın" demiştir.
    Her şey ilimle yaratıldı ve en iyi şekilde faydalanmak da ilimle-okumayla-bilgi-analiz ve hür sentez ile mümkün.

    Yanıtla (19) (3)
  • Okur / 16 Ekim 2024 12:16

    En tehlikeli aşk lider aşkıdır; toz kondurmamak için çırpınan, gerçekleri çarpıtan, tevil etmek için laf salatası yapan bilgisiz dolu. Chp nin resmi sitesinde, Chp tarihi bölümününde bile kemalizmin tarihsel süreci anlatılıyor .Yorum yapmadan önce herkes kendine sormalı, "benim bilgim ne, haddim ne" diye. Atatürk'ü savunmak isteyenler; temel eserler 30 cilt, okuyun da gelin; daha en temel kavramların tarihsel sürecinden habersizsiniz; sosyal medyadan lider sözü okumak, paylaşmak yetmez.

    Yanıtla (3) (4)
  • Doğan Alioğlu / 16 Ekim 2024 12:12

    "Tüketimli büyüme, yargı bağımsızlığı, kurumların zayıflaması, Batı’dan uzaklaşma… Büyüme sağlıklı olmadığı için ekonominin yavaşlama riski çok yüksek… Bir-iki yıl içinde kriz olabilir.” (24 Kasım 2016)
    Paragraf içinde geçen "yargı bağımsızlığı" herhalde 'yargı bağımlılığı " şeklinde olmalı diye düşünüyorum.

    Yanıtla (1) (0)
  • Realist / 16 Ekim 2024 12:09

    Orhan pamukta Nobel ödülü aldı kimse ondan bu ülke için zerreyi misgale bir söz duydumu, ülkede o kadar olay oldu onun derdi kiracıları

    Yanıtla (0) (1)
  • İbrahim Hanif / 16 Ekim 2024 12:02

    Batıyı karanlık ortaçağ tünelinden çıkaran kilise ve tiranliga başkaldırı hamlesi aydınlanmaya ve teknolojik atılima sebeb oldu. Farklı görüşlere hoş görü ve fikir özgürlüğü sayesinde bilimsel buluşlar hız kazandı. Bugün doğu cografyasinda yoğunlaşan müslüman dünya ise, kısır çekişmeler, farklı düşüncelere olan tahammülsüzlügu ve despot tiranlari sayesinde halen karanlık ortacagini yaşıyor. Bu karanlıktan bir cacık çıkmaz!

    Yanıtla (4) (0)
  • Sahin / 16 Ekim 2024 11:56

    Erdoğan Ermeni Türk vatandaşlarına ,

    "Affedersiniz Ermeni "diyor

    “Affedersiniz Gürcü” de diyebilir miyiz

    Yanıtla (16) (0)
  • Mehmet / 16 Ekim 2024 11:50

    Sn.yazar.Emeğinize sağlık.
    2023 haziranında iki maliye hazine bakanının eski yeni devir teslim törenini hiç unutmuyorum.
    İngiltereden ısrarla getirilen yeni bakanın >>Rasyonel politikalara dönüş dışında çaremiz yoktur.ekonomistim mandacı iktisatculara bakmayın.

    Yanıtla (1) (0)
  • Turgay / 16 Ekim 2024 11:37

    Gayet basit en büyük rüşvet ,hırsızlık ; yol ve inşaat işlerinde olur. İhaleyi verir komisyonunu alırsın bu kadar basit.

    Yanıtla (12) (1)
  • Gülümse / 16 Ekim 2024 11:29

    Eğitimde dine ayrılan yer arttıkça ‘dava’ ları nedeniyle kazandıklarını düşünüyorlar, cemaatlerinden insanları kurumların başına getirdikçe yine davaları için başarı olarak görüyorlar. Dolayısıyla Türkiye kazanıyor mu onların sorunu değil.

    Yanıtla (1) (1)
  • Cut / 16 Ekim 2024 11:27

    Bati dusuncesi bize ne verdi...Kendi zumrelerinin
    " Hak" lari icin birbirini bohazlayan insanlar...isci isveren kadin erkek cocuk sucu bucu..kim kendi haklari kimin kafasini once ucuracak..w bu eskiden de boyleydi filan. Iyi de o zaman en azindan teorisi yapilip bilimsellestirilmemisti bu vahsilik..

    Yanıtla (2) (3)
  • Pirireis / 16 Ekim 2024 11:17

    Suni büyümenin faturası işsizlik, üretimsizlik, enflasyon olarak sadece fakir halka çıkarıldı ve ödettiriliyor da. Zengin daha zengin oldu, hazır balığa alıştırılan halkın elinden değil balığı, kırık dökük oltası da alındı. İşte Akp/MHP işte liyakatsızlığın sonuçları.

    Yanıtla (5) (0)
  • MANZARA / 16 Ekim 2024 11:04

    Ne diyecek!

    -23 yılda, demokrasi liginden diktatöryal lige düştünüz,
    -Adalet kurumu başta, bütün kurumları çürüttünüz,
    -Yeniden değerleme diyerek, kağıt üstünde zenginleştiniz,
    -Ayranınız yokken borç parayla saltanat sürdünüz,
    -Eğitim, üretim, teknoloji yerine betona yatırım yaptınız,
    -Bilim yerine dogmayı tercih edip ekonomiyi batırdınız,
    -Bölücü politikayla İçeride birlik, ahalide dirlik koymadınız,
    -Kara paraya kucak açıp kötülükleri ülkeye transfer ettiniz vs...
    Diyor!...

    Yanıtla (12) (1)
  • Realist / 16 Ekim 2024 10:48

    Bilimin veya bilginin ne dediği değil bizim ne anladığımız önemli . Bu ülkede kırıkçıya doktordan çok güvenen insanlar var

    Yanıtla (5) (0)
  • Kürsü / 16 Ekim 2024 10:31

    Bilim ve bilim adamlarına önem vermeyen, liyakatı ortadan kaldıran, bizden olsun nasıl olursa olsun, anlayışından bir şey beklemek zor olsa gerek.

    Yanıtla (13) (0)
  • Yusuf / 16 Ekim 2024 10:30

    İktidar ve iktidarın yanaşması iktisatçılarda durumu gayet net ve açık görebiliyorlar, ancak kişisel çıkarları, hırsızlıklari ve hukuksuzlukları dokunulmaz kalmalarını gerektiriyor. Onlar bu sayede bir süre daha kötü akıbetlerini erteleyebilirken, tüm memlekette her anlamda çöküntüye uğruyor.

    Yanıtla (4) (0)
  • Musto / 16 Ekim 2024 00:40

    50 yıldır Türk sanayisinin altyapısının içerisindeyim.. 2001'den sonra bir büyüme olmadı.Türkiye'ye büyük bir döviz girişi oldu, ülkenin tüm üretim tesisleri bankaları satıldı. Birçoğu da zarar ediyor bahanesiyle kapatıldı.Türk parası kıymetlendi, ithalata yöneldi.Sadece inşaat sektörü ve onu besleyen sektörler ayakta kaldı. Sanayiciler üretimini ucuz ham madde ve iş gücü için çin'e kaydırdı. Türk Telekom özelleştirmesinden Türk milletinin sırtından 27 milyar dolar yurt dışına transfer edildi..

    Yanıtla (32) (3)
  • KARAR OKUR / 16 Ekim 2024 09:31

    Peki vatandaş olarak sormamız gerekmez mi?
    “Türk Telekom’u soyup soğana çeviren milyarlarca dolarlık vurgunun hesabı soruldu mu?” diye.

    Yanıtla (17) (0)
  • Musto / 16 Ekim 2024 11:05

    Kim Soracak?Adam millet adına denetleme yapan kurumları tanımıyor..Hesap soranlara.. Ben sadece milletime hesap veririm diyor..Milleti sanki mali müşavir hesap uzmanı her şeyi biliyor görüyor..Kendisine göre bir demokrasi yaratmış.. Kazanan her şeyi alır milleti de 22 yıldır bütün bu olanlara rağmen, alkışlara oy veriyor vermeye devam ediyor...

    Yanıtla (21) (0)
  • KARAR OKUR / 16 Ekim 2024 12:10

    Hımmm.unutmuşum musto bey:
    Bakan şöyle demişti: “Sayıştay raporları Meclis’e gelirse duman oluruz” Yani “Paraları ne yaptığımız ortaya çıkarsa yanarız.” Artık gelse de umurlarında değil..

    Yanıtla (10) (0)
  • ercü / 16 Ekim 2024 12:28

    Siz de vatandaşsınız, önce siz sorun, ben ve diğerleri geliyoruz. Hukukun Üstünlüğü ve Demokratik Devletin resetlendiği topraklarda vatandaş nasıl hesap sorsun. Bırak vatandaşı, sorabilecek Kurum var mı ki? Sayıştay bile birçok kamu kurumunu denetleyemiyor, ya da denetleme sonucu bulunan kayıp ve zararların hesabını soramıyor.

    Yanıtla (1) (0)
  • KARAR OKUR / 16 Ekim 2024 13:26

    Benim de ilk önceliğim hesap sorulması. yapılan yolsuzluklar kendi seçmeninin gözüne sokulmadığı,yandaşlar-yalamalar yargılanmalı o hesap sandıktada sorulsun emin olun ki diğer işler çok daha hızlı ve etkili şekilde çözüme kavuşacaktır..zaten kendimce hesap soruyorum
    bu iktidara oy vermeyerek .

    Yanıtla (4) (0)
  • Musto / 16 Ekim 2024 13:38

    Hallacı Mansur..Darağacına çekecekler. Kız kardeşine haber verirler.Kadıncağız ev haliyle telaşla koşarak alana gelir. Görevliler hanım hanım burada erkek var namahrem var örtün derler..Kadın sağa sola bakınır. Ben burada erkek olarak bir tek Hallacı görüyorum der.. Maalesef Gök kubbeyi yeryüzünü sallamamız lazımken seslerimiz çıkmıyor. Bakın daha dün getirdikleri yasayı geri çektiler. Papağanlar..Her gün 100 yıl öncesini gündeme getiriyorlar, günümüzü konuşmuyorlar konuşturmuyorlar...

    Yanıtla (11) (0)
  • Karar okuru / 16 Ekim 2024 10:29

    Şudur, budur denilebilir ama Kılıçdaroğlu çok yetkin bir hesap uzmanı ve maliyecidir. Hatırlanacağı üzere seçim öncesinde 400 milyar dolar civarında bir değerin bir yerlere aktarıldığını söylemişti. Yap- işletler, komisyonlar, devlet gücü ile rant üretmeler, yapılan her yatırıma el altından ortak olma ile tam bir yağma yaşanıyof. Kendini bu kadar rahat sömürten bir toplumdan umutlu olmak mümkün mü? Geçmiş olsun.

    Yanıtla (10) (1)
  • serdal şahiner / 16 Ekim 2024 06:39

    Nobel ödülü aldı ama görüyoruzki küresel kapitalizimin sömürüsünden hiç söz etmiyor. Ulusları (milli devletleri emperyalizim sömürüyor.Savaş çıkartıp silah satıyor. Sadece üretim yetmiyor.Demokrasi burjuvaya hizmet eder görünüyor.

    Yanıtla (10) (23)
  • Egitimci / 16 Ekim 2024 08:29

    Ulusların Düşüşü kitabından ilk 20 sayfayı okumanız yeterli.Sorularınızın cevabını yazarın o kitabında bulabilirsiniz.

    Yanıtla (5) (0)
  • Izmirli / 16 Ekim 2024 09:03

    Okumadiginiz kitaplar, bilmediginiz arastirmalar uzerinden Nobel odullu bir bilim adamini elestirmek adina tamamen cahilce yapilmis hamaset sizinki... Su sorulari sormak bile hic akliniza gelmez, emperyalist ulkelerin digerlerini somurebilecek duzeyde gelismelerinin ve somurulen ulkelerin somuruye engel olamayacak sekilde geri kalmalarinin sebepleri nelerdir? Ona buna sallayip duracaginiza biz nerede yanlis yaptik sorusunu sormaya baslasaniz iyi edersiniz...

    Yanıtla (16) (0)
  • Karar okuru / 16 Ekim 2024 10:46

    Bizim siyasal islamcılar ve sosyalistler hep eleştirir. Tipik emzik çocuğu gibi aynı nakarat. Oysa Alşya İzzet Begoviç’ in bunlara yönelik yaptığı ve batı karşıtlığına yönelik meşhur konuşması “ tatlı yalanların bize faydası olmaz ama acı gerçekler ilaç olabilir…….” diye başlayan konuşması arada bir tekrar hatırlanmalı. İnternette bulunabilir.

    Yanıtla (8) (0)
  • natali / 16 Ekim 2024 10:27

    sende savaşma o zaman
    emperyalistler savaş dedi diye savaşıyorsan sende de problem vardır zaten

    Yanıtla (4) (0)
  • Özay İbrahimbaş / 16 Ekim 2024 10:23

    Biz ne iki yüzlü bir milletiz. Nobel kazanan Sn. Daren Acemoğlu'nu bir Türk'müş gibi sahipleniyoruz. Ama en tepelerdeki siyasetçilerden başlayarak "Ermeniz" sözcüğünü bir küfür olarak kullanıyoruz...

    Yanıtla (5) (1)
  • O aslan / 16 Ekim 2024 10:20

    Onların ekonomisti varsa bizde de nas var nas

    Yanıtla (3) (0)
  • Zekeriya / 16 Ekim 2024 10:15

    Tüm yetkileri eline alan Erdoğan,ülkeyi batîrdı.Tek çare hukuk'a dönmek ve tek adamdan kurtulmak

    Yanıtla (2) (0)
  • Zafer / 16 Ekim 2024 09:52

    Padişah orda oturduğu sürece ülke bir gram ilerlemez

    Yanıtla (5) (0)
  • Etem / 16 Ekim 2024 00:55

    Acemoğlu 1986 yılında Galatasaray lisesini bitirdikten sonra yurt dışına çıkmış. Dünyanın en önde gelen üniversitelerinde doktora yapmış, profesör olmuş yüzlerce makale ve bir çok kitap yazmış. Ve son olarak Nobel ödülünü almış. Biz biri daha vardı, imam hatip diploması ile bir gecede kendisini ekonomist ilan edip Nas teorisini ortaya atan ve ekonomiyi batıran. En kötü ekonomik teori ödülü olsaydı reis açık ara kazanmıştı.

    Yanıtla (36) (0)
  • Dokuzuncu köy / 16 Ekim 2024 07:36

    Ethem'e; Bu fikriniz fena değil Ethem bey, Nobel Komitesine başvurup bizim de bu alanda (Savaş ve kıtlık yokken bir ülkenin iflası nasıl başarılır) çok büyük bilimsel çalışmamızın baş mimarı için ödül talebinde bulunabiliriz. Hatta bir imza kampanyasına hemen başlamamız gerekiyor derim.

    Yanıtla (10) (0)
  • Mr / 16 Ekim 2024 09:46

    Reisi çok bilediniz, yakında Nobeli tanımam, saygı duymam, kararları benim için yok hükmündedir der. O zaman Nobel komitesi yandı.

    Yanıtla (15) (1)
  • Sedat F. / 16 Ekim 2024 09:45

    Daran Acemoglu,Türkiye'de yasamis olsaydi sanirim is bulamazdi. Türkiye "Uzman Ekonomistlerin" cirit attigi bir yer.
    En ünlü ekonomisler sirasiyla; Erdogan,Berat Albayrak,Nebati
    Türkiye "ekonomist cenneti"(!) Dünya ülkelerine transfer olacak degerli ekonomistlerimiz var,bundan faydanilmali
    bu transferlerin önü acilmali bir an önce !..

    Yanıtla (6) (0)
  • Cut / 16 Ekim 2024 09:39

    Ekonomi Teorisi mi dediniz iste size Kofteci Yusuf teorisi:1. Borc almadan buyumek olmaz 2.Varlik satisi yapmadan ya da yabanci ortak almadan buyumeye izin yok,3.Sistem disi kalmaya calisma,SWIFT e ve USD na sirtini donrmezsin.,4.Biz ne kadarina ixin verirsek o kadar buyuyebilirsin,5.Gozun New York kulagin Londra da olacak,6. Elindekini hicbir zaman kendinin sanma..

    Yanıtla (1) (1)
  • Karadavut / 16 Ekim 2024 09:37

    "Bizim olsun, çamurdan olsun" anlayışı getirdi ülkeyi bu noktaya. Paylaşımcı değiller, demokrat da olamadılar. Siyasal genetik mirasları buna engel.

    Yanıtla (4) (0)
  • haluk d / 16 Ekim 2024 09:33

    sayin yazar milletin derdi veya refahi umurlarinda degil tek dertleri kendi iktidarimizi nasil devam ettirebiliriz onun icin saray mudavimlerinin arasina Daron bey gibilerini bulamazsiniz.

    Yanıtla (3) (0)
  • serçe / 16 Ekim 2024 00:15

    AKP'li Metiner: Suriye'de Irak'takine benzer Kürt otonom bölgesine itirazımız olmaz
    "Hükümetin Öcalan ile görüşmesinde sakınca bulmam" sözleriyle gündeme gelen AKP'li Mehmet Metiner, sözlerini açıkladığı yazısında "Suriye halkı yarın kendi anayasasını yapar ve o anayasada tıpkı Irak’takine benzer Kürt otonom bölgesinin kurulmasına karar verilirse buna hiç bir itirazımız olmaz" ifadesini kullandı.
    CHP demleniyor diyen yandaşlar ne derler.

    Yanıtla (19) (0)
  • okur / 16 Ekim 2024 09:27

    Erdoğan'ın öyle bir seçmeni var ki otonom seçmeni var ki şimdi DEM le anlaşmalarını burada savunmaya başlar.
    CHP bir şey yapsaydı terörle işbirliği der başka bir şey demez di.
    Ama bu seçmenin cezasını hep beraber çekiyoruz.

    Yanıtla (8) (0)
  • karar okuru - ... / 16 Ekim 2024 05:56

    acemoğlunun iktidarı övdüğü 2008 öncesinde yargı henüz akpnin eline geçmediğinden ve yukarıdan dikkatli ve düzgün şekilde kontrol altında tutulduğundan iktidar başarılı oldu, ki doğrusu da buydu. ne zaman ki yargıya, cumhurbaşkanlığına, orduya, sayıştaya vs. kendilerinden olan atamaları yapınca, yani akp devleti ele geçirince üstlerindeki kontrol mekanizması ortadan kalktı, yolsuzluklar başladı ve bugünlere kadar geldik. iktidar değişirse aynı gelişmenin aynı şekilde yaşanacağını düşünüyorum.

    Yanıtla (22) (0)
  • dfg / 16 Ekim 2024 09:25

    zaten bir türlü başedemediği halkının onayladığı liderleri hizaya getirmek için hazırlanan model ödül aldı..sen hemen anlayıp modelini uygulamışsın..bekle bizim iktisatçılar hemen uygulamaya koyarlar..

    Yanıtla (0) (2)
  • tavşan. / 16 Ekim 2024 00:12

    Daron Acemoğlu Ermeni kökenli bir vatandaşımızdır.
    Ona buna Ermeni diyerek aşağıladığını sananlara duyurulur.

    Yanıtla (34) (1)
  • erdo bay / 16 Ekim 2024 05:11

    ermeni kökenli değil,ermeni vatandaşımızdır.
    kendinize türk kökenli diyor musunuz?

    Yanıtla (18) (0)
  • Dokuzuncu köy / 16 Ekim 2024 07:27

    Arkadaşlar; Ermeni veya kökenli kelimeleri neden kullamaya ihtiyaç duyuyoruz. Acemoğlu bu ülkenin bir vatandaşı Kadıköyde doğmuş Galatasaray lisesini bitirmiş şimdi de yurtdışında hepimizin övünmesi gereken başarılara imza atıyor. Bununla övünmek varken, zaten buymuş veya şuymuş demek çok kötü değil mi ?

    Yanıtla (11) (0)
  • Adem / 16 Ekim 2024 07:31

    Kime ne Ermeni olmasından. Benim Türk olmamdan kime ne. Fatih Sultan Mehmet'in kadınlara verdiği ferman gibi, "Allah'ın kullarına soracağı soruları biz sormayacagız." İnancı ırkı dili hayata bakışı herkesin kendini ilgilendirmeli, başkasını değil.

    Yanıtla (8) (0)
  • serçe / 16 Ekim 2024 09:24

    Senin dediğin gibi olsun. Kırmayalım.

    Yanıtla (2) (0)
  • Cem Öz / 16 Ekim 2024 09:20

    Rahmetli babam derdi ki:Haneye hırsızlık bir noktadan girerse,bereket her yönden kaçar.

    Yanıtla (2) (0)
  • temuçin / 16 Ekim 2024 09:17

    Emperyalizme hizmet edenlere verilen ödülü almış. Geri kalmış tüm ülkelere bakın o ülkelerde her türlü ayrılıklar körüklenir iç çatışmalar çıkartılır satın alınan kaymak tabakanın işbirliğinde sömürülür. ErmeniAcemoğlu Osmanlı daki isyanlarda 6 avrupa ülkesini ve cumhuriyet dönemindeki isyanlarda ingilterenin ve bugünkü pkk olayında dış desteği görmeden hikaye anlatmasın. pkk nın bize maliyeti 2 trilyon dolar.

    Yanıtla (3) (2)
  • Misafir11 / 16 Ekim 2024 09:16

    Ortaöağda meleklerin cinsiyeti tartışılırmış. Biz de daron ermeni mi diye tartışıyoruz. Bu yüzden ilerleyemeyiz.

    Yanıtla (7) (0)
  • Barut Osman / 16 Ekim 2024 09:16

    Tek adam rejimlerinin “kurumların yetersiz kalmasına” sebep olarak gelişme performansını düşürürler. ve devamında verimlilik artmaz, büyüme tüketimle ve rantla körüklenir..(yazıdan alıntı)

    Yanıtla (12) (0)
  • Mehmet / 16 Ekim 2024 04:18

    Bu gün iktidar yazılı basın pravdalarına bakan hayret eder..Bir Türk bilim adamı Nobel alıyor onlarda tek satır haber bile yok..Herşey o kadar netki benim siyasi gücüme katkı vermeyen bilim ilim adamınına değer vermem.
    Yeliz aparatına görede nobel ödülü iade edilmeliymiş.Gazze kokusu varmış..Önce yahudi cesaret ödülü alan yurttaşlarumıza bu çağrı yapanayanlar çok hazin

    Yanıtla (15) (0)
  • Izmirli / 16 Ekim 2024 09:15

    Ancak bir sofor olarak kabiliyetleri konusulmasi gereken bir kisinin soylediklerini ciddiye almaya da gerek yok bence...

    Yanıtla (3) (0)
  • Akif / 16 Ekim 2024 09:15

    Ya adalet ya sefalet… Başkanlık sistemi tercihi ile sefaleti yeğledik..

    Yanıtla (1) (0)
  • serçe / 16 Ekim 2024 00:18

    inşallah biz en kısa zamanda Şam'a gidecek, oradaki kardeşlerimizle muhabbetle kucaklaşacağız. O gün de yakın. İnşallah Selahaddin Eyyubi'nin kabri başında Fatiha okuyacak, Emevi Camisi'nde namazımızı da kılacağız. Bilali Habeşi'nin, İbn-i Arabi'nin türbesinde, Süleymaniye Külliyesi'nde, Hicaz Demiryolu İstasyonu'nda kardeşliğimiz için özgürce dua edeceğiz" diye konuşan asrın lideri kimdir.
    Bu kadar büyük güç neden İsrail'den çekinmektedir.

    Yanıtla (28) (1)
  • natali / 16 Ekim 2024 05:22

    Şimdi de sayın esadla görüşme icin cağrı yapıp duruyorlar ama sayın esad hic yüz vermiyor.

    Yanıtla (12) (1)
  • Izmirli / 16 Ekim 2024 09:14

    Iyi iste, sanslari yavar gider Esad yuz verirse onun izniyle bahsettikleri turbe ve cami ziyaretlerini yapar, namazlarini kilarlar...

    Yanıtla (2) (0)
  • Izmirli / 16 Ekim 2024 09:14

    Iyi iste, sanslari yavar gider Esad yuz verirse onun izniyle bahsettikleri turbe ve cami ziyaretlerini yapar, namazlarini kilarlar...

    Yanıtla (0) (0)
  • Cut / 16 Ekim 2024 09:09

    Peki Acemoglu Liberalizmin Dunyayi dusurdugu durum hakkinda ne diyor. Rusya ve Cin i gunah kecisi yaparak siyirabilecekmiyiz isin icinden..Wealth of Nations dan geldik Wealth of Money Owners a..Damarlarimizda dolasan USD hakkinda ne diyor.Nobel i bosver.Fizik odulunde bile ideolojinin hizmetinde..Japon bile kizdi kendidine Baris Odulu verilmesine.

    Yanıtla (3) (3)
  • Fani / 16 Ekim 2024 09:00

    Aklın yolu birdir diyor,sistem diyor. Eğitim şart diyor, güven tesis etmeden yol alınmaz diyor da. Bu toplum memleketi yaz boz tahtasına getirenden,hala raziysa ne yapsın. İlk önce okusun ve hatalarından ders alan yolda alır. Sonrası sonra.

    Yanıtla (4) (0)
  • pes artık / 16 Ekim 2024 08:59

    Turkiye nin sorunu , yetişen parlak beyinlerin ust kadrodaki yoneticilerin beceriksizliğini acıga cıkaracagı korkusuyla bizzat baştakiler tarafından bertaraf edilmesidir.Koltuklarını koruma adına kendilerinin yapamayacaklarını yapabilecek olanları yok ediyorlar. Her alanda bu boyle.

    Yanıtla (3) (0)
  • Abbas / 16 Ekim 2024 08:53

    Hayatın gerçeği millet memura değil köfteci Yusuf a inandı.

    Yanıtla (3) (0)
  • İLHAN CENGİZ / 16 Ekim 2024 08:52

    Taha Ağabey; güzel sormuşsunuz, "engelleyen neydi?" diye.
    Davutoğlu başbakanlığında şeffaflık yasası hazırlıyor ve mal beyan zorunluluğu getiriyor bu yasayla. Yasa Erdoğan'ın önüne geldiğinde Erdoğan; "Bu yasayla ne partiye ne devlete yönetici bulamam" diyor. 22 yıldır millet ve devlet soyularak yeni bir "sınıf" yaratıldı. İktidarını da böyle sürdürüyor.. Saygılarımla.

    Yanıtla (6) (0)
  • P7{ / 16 Ekim 2024 08:31

    2000 sonrası hastaneler kendi döner sermayeleri ile yönetiliyor tüm yetki hastane idareciler inin elinde idi. Bakanlık güzel uygulamalar adı altında başhekimler ile toplantılar yapar diğer hastane yöneticileri bunu ilgiyle izlerdi. Güzel bir rekabet ortaya çıkar bundan hizmeti alan vatandaş faydalandı. Sağlık altın çağını yaşadı. 2008 buna son verildi tüm kararları merkez vermeye başladı, sağlığın son durumu malum

    Yanıtla (4) (0)
  • Boşadam / 16 Ekim 2024 08:13

    Türkiye ekonomisi için Nobel ödülüne gerek yok, havuz problemi çözsen yeter. 80 milyon musluk dolduruyor, saray denilen Koca bir delik boşaltıyor.

    Yanıtla (8) (0)
  • Okur / 16 Ekim 2024 08:05

    Eğitimsizlerin 22 yıllık yönetimiyle bu kadar ekonomik sosyal iflas akp de babacan hariç 1 tane doğru dürüst eğitimli adam yok sonuç batis

    Yanıtla (3) (0)
  • RmzN / 16 Ekim 2024 07:43

    "Düşünmeliler; zamanında bu uyarılara kulak asmalarını engelleyen neydi?" son cümlenize cevaben; Net olarak yolsuzluğa battılar, hırsızlığı kurumsallaştırıp, yalan, iftira ve aşırı kibir, bunların hepsinde malum zat çok mahir olduğunu ispat etti, hakkını yemeyelim...

    Yanıtla (5) (0)
  • Dokuzuncu köy / 16 Ekim 2024 07:43

    Sayın Akyol; Acemoğlunun söylediği başarılı dönem (2002-2007)'in bu iktidar ile uzaktan yakından bir ilgisi yok o dönem de iş başında bu iktidarın hiç bir adamı yoktu Dervişin programı uygulanıyor. Bürokrasinin başında ehliyetli insanlar vardı ayrıca hukuk halen izliyordu yani guguk olmamıştı. Sonuç olarak Daron Acemoğlu bunu en iyi bilenlerden biri olmakla beraber lütfen siz de bunu biliyorsunuz.

    Yanıtla (4) (1)
  • Hemhâl / 16 Ekim 2024 07:39

    Sayın yazar, Acemoglu'nun görüşleri değerli ve haklıdır. Dünyanın en iyi ekonomi modelini de getirseniz mevcut sistem maalesef fayda etmez. Saray ve çevresini zenginlik ve şatafat içinde yaşatacağız diye milletin beli kırıldı. Yönetenler milleti değil koltuklarını kaybetmeme telaşındalar. Hal böyle olunca milletin payına da yoksulluk, sefalet ve açlık düşüyor.

    Yanıtla (4) (0)
  • Muammer / 16 Ekim 2024 07:14

    Devleti sahiplenme paranoyası ve cehl-i mürekkep bir toplum yapısı ile nereye gidilir?

    Yanıtla (4) (0)
  • Ali / 16 Ekim 2024 07:13

    Damon bey kitaplarında sanki Turkiyeyi anlatmış.

    Yanıtla (1) (0)
  • İbrahim mamati / 16 Ekim 2024 07:11

    Bunlar en çok sevdikleri beton un ham maddesi çimentoyu bir İngiliz duvarcı ustası buldu.

    Yanıtla (2) (0)
  • SG / 16 Ekim 2024 06:48

    Hayatın gercekleri var.Daren ACEMOĞLUNU değil Fetiştahini ekonominin başına getirsen yapacağı Mehmet Şimşek farklı bir şey bekleme . Borçtan vergi alınamayacağını Mehmet Şimşekte biliyor bilmesine de,Ya bu devreyi güdecen ya bu diyardan gidecem.Not Kapitalist dünyada bir karşılığı olmalı,Mehmet Şimşek neyin karşılığında sineye çekiyor.

    Yanıtla (8) (1)
  • Koloğlu / 16 Ekim 2024 05:45

    Daron Acemoğlu ülkemiz de olsa işsiz kalırdı liyakat bize ters. Acemoğlu bu ülkede ekonomist özelliğinden ziyade kökeni ile tanınır.

    Yanıtla (22) (0)
  • Muhriç / 16 Ekim 2024 03:14

    Anayasa, kanunlar ve uygulama yönetmelikleri hazırlanırken, yani devlet sistemi kurulurken; tüm ülkenin çıkarına olacak şekilde hazırlanmalıdırlar. Bizde iki problem var. Birincisi; Başkanlık Sistemi, Siyasi Partiler Ve Seçim Kanunu başta olmak üzere sistem, belli kişi ve zümrelerin çıkarını önceleme ve koruma üzerine kuruldu. İkinci problem; iktidardakilerin, Anayasa, yasa filan takmamaları, Yargı Erki başta olmak üzere tüm sistemi laçka etmeleridir. İşimiz zor yani...

    Yanıtla (2) (1)
  • KOCA YUSUF / 16 Ekim 2024 01:24

    Köseyi dönme konusunda adayim reis ve rejimidir, Oscarli Nobel almaliydi.

    Yanıtla (18) (0)
  • Y.Kemal / 16 Ekim 2024 00:57

    Verimlilik için
    1.Kaynakların rasyonel kullanımı ve liderlik
    2. Siyasal aklın toplumsallaşması ve hakkaniyetli adaletin uygulanması

    3. Hesap verilebilirlik, siyaset kurumunun kimliklerin temsiliyetinden insan onuru ve yaşamsal ihtiyaçların temsiliyetine(iktisadi gerçekliğe) geçişiyle
    4. Örgütlü toplumun kamusal her türlü gücün kullanımında denetimde ve cezada
    doğrudan müdahalesi /
    yaptırımı ile olabilecektir.

    Yanıtla (6) (0)
  • Abbas Yolcu / 16 Ekim 2024 00:47

    Teşekkür ederiz Taha bey. Gerçekler bu kadar açıkken iktidar neden bu bilimsel bilgileri alıp uygulamıyor?

    Yanıtla (13) (0)
  • .....Bakış..... / 16 Ekim 2024 00:57

    'bilimsel bilgiler' ve akp..... ilginç.....

    Yanıtla (11) (0)
  • Musto / 16 Ekim 2024 00:55

    Atatürk İskenderun gezisinde gözüne çarpan saray gibi birkaç evi gösterir.. Bu ev Kimin? Levantenden filanın ya diğeri gayrimüslimlerden falan efendinin..Hiddetle onlar bunları yaparken, Siz ne yapıyordunuz? Yaşlı bir amca cevap verir. Kimimiz yemen'de galiçya'da fizanda savaşıyorduk..Sayın Erdoğan İsrail güçlenirken 22 yıldır Siz ne yapıyordunuz?

    Yanıtla (22) (3)
  • BirOkur / 16 Ekim 2024 00:41

    Allah bu ülkeyi yönetme sevdasına tutulan, bilgisiz ve yeteneksiz siyasetçilerden korusun. Hele hele kendisini ekonomist olarak görüp, ne makro ekonomi ne de mikro ekonomiden anlamayanlardan uzak tutsun diyeceğim, ancak Allah’ın bu konulara karışmadığını çok iyi biliyorum. Bizim bunu ne zaman öğreneceğimiz ise muamma…

    Yanıtla (13) (0)
  • Boşver / 16 Ekim 2024 00:39

    suriye, lübnan’dan sonra sıra bize geliyor diyorlar.tedbirlerimiz karttan 750₺ almak :)

    Yanıtla (9) (1)
  • Ali Rıza /2 / 16 Ekim 2024 00:37

    5/ Eğitim sisteminin bilime dayalı 5+3+3 şeklinde yapılanması, her çocuğa okuma imkanı verilmesi, taşıma sisteminden vaz geçilmesi, üniversite sınavlarının daha disiplinli yapılması, kabiliyete göre, çocukların mesleklere yönlendirilmesi gerekir6/ mülakatın kaldırılması devleti laik ulus ilkesinden değiştirmeye çalışmaktan vaz geçilmesi 7/ İHL ne girişler sınavla olmalı, isteyen merakı olan kurmay subay seçer gibi talebe seçilmesi gerekir. 8/ Apartman yüksekliği beş katı geçmemelidir!!!.

    Yanıtla (12) (1)
  • KARAR OKUR / 16 Ekim 2024 00:30

    Adaletin olmadığı toplumlarda ne emniyet ne sağlık ne eğitim ileri olur. Adalet sistemi çöktüğünde toplum yozlaşmaya mahkumdur.

    Yanıtla (14) (0)
  • serçe / 16 Ekim 2024 00:13

    750 tl kart vergisi ödemek istemeyenler Ermeni ve demli oluyordu.
    Harika
    Bu vergiyi kaldıran erteleyenler ne oluyor.
    Alman olmak için ne yapmak lazım.

    Yanıtla (16) (0)
  • tavşan. / 16 Ekim 2024 00:11

    Türkiye'de nas ekonomisini keşfeden biri varken
    Daron Acemoğlu na Nobel ödülü verilmesi
    Türkiye üzerine oynanan oyunların bir parçasıdır.

    Yanıtla (19) (1)